1ste VM2-geslaagden 2010

Eerste lichting VM2 leerlingen haalt diploma

Op donderdag 24 juni heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (onderwijs) de eerste diploma’s uitgereikt aan 12 leerlingen van het Farelcollege in Ridderkerk die de gecombineerde leerroute vmbo-mbo2 (VM2) met succes hebben afgerond en daarmee hun startkwalificatie op zak hebben. De geslaagden van het Farelcollege hebben de primeur: zij zijn eerste de leerlingen in Nederland die de nieuwe leerroute VM2 met succes hebben afgerond. Bijzonder is dat de geslaagde leerlingen van het Farelcollege hun mbo-2 diploma hebben weten te bemachtigen met één jaar tijdwinst. 

Van Bijsterveldt feliciteerde de twaalf geslaagde meiden van het Farelcollege: “Jullie diploma heeft een extra gouden randje. Jullie zijn de eerste in de Nederlandse geschiedenis van het onderwijs die dit diploma halen. Ik ben erg trots op jullie én op jullie begeleiders”.

Over VM2

In augustus 2008 is op initiatief van het ministerie van Onderwijs het VM2-experiment gestart waarbij vmbo-leerlingen die naar het mbo willen niet over hoeven te stappen naar een andere school. Zij kunnen verder leren in hun vertrouwde omgeving. Dat gebeurt door het integreren van de bovenbouw van de vmbo-basisberoepsgerichte leerweg met het mbo-niveau 2. Leerlingen krijgen zo in een vertrouwde omgeving, volgens een vertrouwde aanpak les van leraren die ze al kennen. 

Meer diploma’s, minder schooluitval

De afgelopen twee schooljaren zijn circa 70 scholen voor voortgezet onderwijs en mbo-instellingen gestart met het opzetten van deze geïntegreerde leerroute. Scholen mogen zélf vorm en inhoud geven aan de leergang. Het experiment wordt in 2013 geëvalueerd. Reden voor het experiment is dat veel vmbo-leerlingen stranden bij de overstap naar het mbo. Een deel schrijft zich niet in voor een vervolgopleiding in het mbo. En van de leerlingen die wel overstappen, vallen er in de eerste paar maanden van het mbo veel uit. De omschakeling naar een andere school blijkt een groot struikelblok. Doel van dit experiment is dat meer leerlingen hun startkwalificatie halen op mbo niveau 2. Hiermee vergroten ze hun kansen op een goede loopbaan.